78163

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


a.turčáni (94.229.32.130) --- 15. 3. 2010
Re: Štěpařský vosk

Ja si raz začas pripravím štepársky vosk doma: do vhodnej nádoby vložím vosk, prilejem jedlý olej a postupne zohrievam a miešam. Viskozitu (rozstierateľnosť) takto pripraveného vosku doladím prilievaním oleja za tepla (teplotu neprehnať). Slúži takisto ako drahý zakúpený v obchodoch.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42307


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
nezmar (e-mailem) --- 15. 3. 2010
Re: t?pa?sk? vosk

Elegantnější je koupit si syntetický parafin s nízkým dobem tuhnutí (v žádném případě nepoužívejte včelařský vosk, nebo vosk ze svíček) například se jmenuje REVILAN a do něj namočtě celý roub. Ujmutí je lepší - vysychání nulové. Jen pozor na teplotu - musíte ho popouštět jen tak, aby roztál a nepopálil roub. Snadno to určíte tak, že se dělá malý škraloup - už lehce tuhne na povrchu.
To je mnohem lepší ochrana než stěpařský vosk.

Hezký den


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: a.tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> Předmět: Re: t?pa?sk? vosk
> Datum: 15.3.2010 06:57:21
> ----------------------------------------
> Ja si raz začas pripravím štepársky vosk doma: do vhodnej nádoby vložím
> vosk, prilejem jedlý olej a postupne zohrievam a miešam. Viskozitu
> (rozstierateľnosť) takto pripraveného vosku doladím prilievaním oleja za
> tepla (teplotu neprehnať). Slúži takisto ako drahý zakúpený v obchodoch.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42322


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Sroll Josef (e-mailem) --- 15. 3. 2010
RE: t?pa?sk? vosk

Sešla se tu spousta návodů, jak si štěpařský vosk vyrobit, ale nikdo neřekl, co s tím tekutým voskem, který se prodává. Předchozí krabička vosku Jenten mi vydržela od roku 1975 doteď. Ta nová stála 40,-Kč, takže mám průměrnou spotřebu vosku za 1,14Kč/rok i u tohoto "drahého" kupovaného vosku.
Takže ještě jednou: Co s tím tekutým voskem?
Pepa

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of nezmar
Sent: Monday, March 15, 2010 9:24 AM
To: vcely/=/v.or.cz
Subject: Re: t?pa?sk? vosk

Elegantnější je koupit si syntetický parafin s nízkým dobem tuhnutí (v žádném případě nepoužívejte včelařský vosk, nebo vosk ze svíček) například se jmenuje REVILAN a do něj namočtě celý roub. Ujmutí je lepší - vysychání nulové. Jen pozor na teplotu - musíte ho popouštět jen tak, aby roztál a nepopálil roub. Snadno to určíte tak, že se dělá malý škraloup - už lehce tuhne na povrchu.
To je mnohem lepší ochrana než stěpařský vosk.

Hezký den


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: a.tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> Předmět: Re: t?pa?sk? vosk
> Datum: 15.3.2010 06:57:21
> ----------------------------------------
> Ja si raz začas pripravím štepársky vosk doma: do vhodnej nádoby
> vložím vosk, prilejem jedlý olej a postupne zohrievam a miešam.
> Viskozitu
> (rozstierateľnosť) takto pripraveného vosku doladím prilievaním oleja
> za tepla (teplotu neprehnať). Slúži takisto ako drahý zakúpený v obchodoch.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42327


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 15. 3. 2010
Re: t?pa?sk? vosk

"Co s tím tekutým voskem?"
Těžko říct takhle na dálku, co s tím. Záleží, jestli ten vosk má být tekutý a po namazání se má odpařit a být tuhý. Možné to je, protože na rozdíl od dřívějška, kdy se používalo lýko a štěpařský vosk měl krýt i roub těsnit proti vodě se dnes používá plastový pásek, který při správném namotání těsní sám o sobě a štěpařský vosk ho víceméně jen kryje, aby ho UV záření předčasně nezničilo...
Nebo jestli jim nějak ujela výroba.....Záleží, co říká návod, případně webové stránky výrobce...
Třeba bude k věci vosk v plechovce na vařiči opatrně zahřát a on zhoustne. Nebo zahustit dalším včelím voskem či jemně drcenou kalafunou....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42328


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 15. 3. 2010
Re: t?pa?sk? vosk

dnec se právě používá jen ta páska a tekutým voskem se zakápnou jen ty příčné řezy.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: t?pa?sk? vosk
> Datum: 15.3.2010 10:15:06
> ----------------------------------------
> "Co s tím tekutým voskem?"
> Těžko říct takhle na dálku, co s tím. Záleží, jestli ten vosk má být tekutý
> a po namazání se má odpařit a být tuhý. Možné to je, protože na rozdíl od
> dřívějška, kdy se používalo lýko a štěpařský vosk měl krýt i roub těsnit
> proti vodě se dnes používá plastový pásek, který při správném namotání
> těsní sám o sobě a štěpařský vosk ho víceméně jen kryje, aby ho UV záření
> předčasně nezničilo...
> Nebo jestli jim nějak ujela výroba.....Záleží, co říká návod, případně
> webové stránky výrobce...
> Třeba bude k věci vosk v plechovce na vařiči opatrně zahřát a on zhoustne.
> Nebo zahustit dalším včelím voskem či jemně drcenou kalafunou....
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42332


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 16. 3. 2010
Re: t?pa?sk? vosk

"Co s tím tekutým voskem?"
Těžko říct takhle na dálku, co s tím. Záleží, jestli ten vosk
má být tekutý
a po namazání se má odpařit a být tuhý. Možné to je, protože
na rozdíl od
dřívějška, kdy se používalo lýko a štěpařský vosk měl krýt
i roub těsnit
proti vodě se dnes používá plastový pásek, který při správném
namotání
těsní sám o sobě a štěpařský vosk ho víceméně jen kryje, aby
ho UV záření
předčasně nezničilo...
Nebo jestli jim nějak ujela výroba.....Záleží, co říká návod,
případně
webové stránky výrobce...
Třeba bude k věci vosk v plechovce na vařiči opatrně zahřát a
on zhoustne.
Nebo zahustit dalším včelím voskem či jemně drcenou kalafunou....

Podle mých zkušeností,asi toto.
Jednou ze základních složek štěpařského vosku je včelí vosk.
Pak by pro vás neměl být problém poznat správnou konzistenci š.vosku.Ta
by měla byt o malinko tužší než včelí.Měl byste jej bez problému
zahřát "změkčit" v ruce hnětením.Akorát pozor.Je prima přítulný.Lepí
a lepí.Potvora.
Z toho plyne.Je-li v tekutém stavu a ve svém staří,které jste uvedl,tak
já bych ho už nepoužíval.A na ty vrby s klidem použijte který
koliv recept z konference.Ikdyž já osobně vrby množím tak,abych
měl pravokořené rostliny.Dřevité,bylinné řízky,popřípadě
hřížením.
Tak ať Vám rostou!
Standa.


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "R. Poláek" <e-mail/=/nezadan>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: t?pa?sk? vosk
Datum: 15.3.2010 - 10:15:00

> "Co s tím tekutým voskem?"
> Těžko říct takhle na dálku, co s tím. Záleží,
> jestli ten vosk má být tekutý
> a po namazání se má odpařit a být tuhý. Možné
> to je, protože na rozdíl od
> dřívějška, kdy se používalo lýko a štěpařský
> vosk měl krýt i roub těsnit
> proti vodě se dnes používá plastový pásek, který
> při správném namotání
> těsní sám o sobě a štěpařský vosk ho víceméně
> jen kryje, aby ho UV záření
> předčasně nezničilo...
> Nebo jestli jim nějak ujela výroba.....Záleží,
> co říká návod, případně
> webové stránky výrobce...
> Třeba bude k věci vosk v plechovce na vařiči opatrně
> zahřát a on zhoustne.
> Nebo zahustit dalším včelím voskem či jemně drcenou
> kalafunou....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42379


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
(e-mailem) --- 16. 3. 2010
Re: t?pa?sk? vosk

Patlání vosku kolem dokola se již nepoužívá v praxi tak 30 let dnes se PVC páskou roub utáhne tak že páska se motá od spoda nahoru a tekutým voskem se jen zakápne koneček roubu nebo plocha podnože při roubování za kůru nebo kozí nožku.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <nasepenze/=/volny.cz>
> Předmět: Re: t?pa?sk? vosk
> Datum: 16.3.2010 11:46:38
> ----------------------------------------
> "Co s tím tekutým voskem?"
> Těžko říct takhle na dálku, co s tím. Záleží, jestli ten vosk
> má být tekutý
> a po namazání se má odpařit a být tuhý. Možné to je, protože
> na rozdíl od
> dřívějška, kdy se používalo lýko a štěpařský vosk měl krýt
> i roub těsnit
> proti vodě se dnes používá plastový pásek, který při správném
> namotání
> těsní sám o sobě a štěpařský vosk ho víceméně jen kryje, aby
> ho UV záření
> předčasně nezničilo...
> Nebo jestli jim nějak ujela výroba.....Záleží, co říká návod,
> případně
> webové stránky výrobce...
> Třeba bude k věci vosk v plechovce na vařiči opatrně zahřát a
> on zhoustne.
> Nebo zahustit dalším včelím voskem či jemně drcenou kalafunou....
>
> Podle mých zkušeností,asi toto.
> Jednou ze základních složek štěpařského vosku je včelí vosk.
> Pak by pro vás neměl být problém poznat správnou konzistenci š.vosku.Ta
> by měla byt o malinko tužší než včelí.Měl byste jej bez problému
> zahřát "změkčit" v ruce hnětením.Akorát pozor.Je prima přítulný.Lepí
> a lepí.Potvora.
> Z toho plyne.Je-li v tekutém stavu a ve svém staří,které jste uvedl,tak
> já bych ho už nepoužíval.A na ty vrby s klidem použijte který
> koliv recept z konference.Ikdyž já osobně vrby množím tak,abych
> měl pravokořené rostliny.Dřevité,bylinné řízky,popřípadě
> hřížením.
> Tak ať Vám rostou!
> Standa.
>
>
> ----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
> Od: "R. Poláek" <e-mail/=/nezadan>
> Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Předmět: Re: t?pa?sk? vosk
> Datum: 15.3.2010 - 10:15:00
>
> > "Co s tím tekutým voskem?"
> > Těžko říct takhle na dálku, co s tím. Záleží,
> > jestli ten vosk má být tekutý
> > a po namazání se má odpařit a být tuhý. Možné
> > to je, protože na rozdíl od
> > dřívějška, kdy se používalo lýko a štěpařský
> > vosk měl krýt i roub těsnit
> > proti vodě se dnes používá plastový pásek, který
> > při správném namotání
> > těsní sám o sobě a štěpařský vosk ho víceméně
> > jen kryje, aby ho UV záření
> > předčasně nezničilo...
> > Nebo jestli jim nějak ujela výroba.....Záleží,
> > co říká návod, případně
> > webové stránky výrobce...
> > Třeba bude k věci vosk v plechovce na vařiči opatrně
> > zahřát a on zhoustne.
> > Nebo zahustit dalším včelím voskem či jemně drcenou
> > kalafunou....
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42388


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 15. 3. 2010
RE: t?pa?sk? vosk

Také jde použít kravěnec . ale to je již pro ty suprpraštěné ekology

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Sroll Josef <Josef.Sroll/=/upce.cz>
> Předmět: RE: t?pa?sk? vosk
> Datum: 15.3.2010 10:02:58
> ----------------------------------------
> Sešla se tu spousta návodů, jak si štěpařský vosk vyrobit, ale nikdo neřekl, co
> s tím tekutým voskem, který se prodává. Předchozí krabička vosku Jenten mi
> vydržela od roku 1975 doteď. Ta nová stála 40,-Kč, takže mám průměrnou spotřebu
> vosku za 1,14Kč/rok i u tohoto "drahého" kupovaného vosku.
> Takže ještě jednou: Co s tím tekutým voskem?
> Pepa
>
> -----Original Message-----
> From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of nezmar
> Sent: Monday, March 15, 2010 9:24 AM
> To: vcely/=/v.or.cz
> Subject: Re: t?pa?sk? vosk
>
> Elegantnější je koupit si syntetický parafin s nízkým dobem tuhnutí (v žádném
> případě nepoužívejte včelařský vosk, nebo vosk ze svíček) například se jmenuje
> REVILAN a do něj namočtě celý roub. Ujmutí je lepší - vysychání nulové. Jen
> pozor na teplotu - musíte ho popouštět jen tak, aby roztál a nepopálil roub.
> Snadno to určíte tak, že se dělá malý škraloup - už lehce tuhne na povrchu.
> To je mnohem lepší ochrana než stěpařský vosk.
>
> Hezký den
>
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: a.tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> > Předmět: Re: t?pa?sk? vosk
> > Datum: 15.3.2010 06:57:21
> > ----------------------------------------
> > Ja si raz začas pripravím štepársky vosk doma: do vhodnej nádoby
> > vložím vosk, prilejem jedlý olej a postupne zohrievam a miešam.
> > Viskozitu
> > (rozstierateľnosť) takto pripraveného vosku doladím prilievaním oleja
> > za tepla (teplotu neprehnať). Slúži takisto ako drahý zakúpený v obchodoch.
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42331


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
a.turčáni (94.229.32.130) --- 15. 3. 2010
Re: t?pa?sk? vosk

Také jde použít kravěnec . ale to je již pro ty suprpraštěné ekology. Pepan

Kravinec je zároveň je to i hojivou "masťou" na tvoriaci sa kalus. Do kravinca starší machri- štepári dávali i ílovitú zeminu, až potom to bol ten správny "vosk", držalo to spolu, no a vrúbeľ upevnili do podpníka páskou z handier- hadříku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42336


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
nezmar (e-mailem) --- 15. 3. 2010
RE: t?pa?sk? vosk

já jako zahradník ovocnář bych ho asi vyhodil ...
možná je to vosk (a jsou takové) který je určený pro nízké teploty a pak je vazký, ale
pokud je pryskyřičné povahy a hrozí i riziko potřísnění pupenů tak bych ho nechtěl ani zadarmo.
Rašící letorosty se pak deformují apod. Měl na sobě nějakou etiketu??? Nějaký název?
asi ano že? ... jak se jmenuje?

Martin

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Sroll Josef <Josef.Sroll/=/upce.cz>
> Předmět: RE: t?pa?sk? vosk
> Datum: 15.3.2010 10:02:58
> ----------------------------------------
> Sešla se tu spousta návodů, jak si štěpařský vosk vyrobit, ale nikdo neřekl, co
> s tím tekutým voskem, který se prodává. Předchozí krabička vosku Jenten mi
> vydržela od roku 1975 doteď. Ta nová stála 40,-Kč, takže mám průměrnou spotřebu
> vosku za 1,14Kč/rok i u tohoto "drahého" kupovaného vosku.
> Takže ještě jednou: Co s tím tekutým voskem?
> Pepa
>
> -----Original Message-----
> From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of nezmar
> Sent: Monday, March 15, 2010 9:24 AM
> To: vcely/=/v.or.cz
> Subject: Re: t?pa?sk? vosk
>
> Elegantnější je koupit si syntetický parafin s nízkým dobem tuhnutí (v žádném
> případě nepoužívejte včelařský vosk, nebo vosk ze svíček) například se jmenuje
> REVILAN a do něj namočtě celý roub. Ujmutí je lepší - vysychání nulové. Jen
> pozor na teplotu - musíte ho popouštět jen tak, aby roztál a nepopálil roub.
> Snadno to určíte tak, že se dělá malý škraloup - už lehce tuhne na povrchu.
> To je mnohem lepší ochrana než stěpařský vosk.
>
> Hezký den
>
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: a.tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> > Předmět: Re: t?pa?sk? vosk
> > Datum: 15.3.2010 06:57:21
> > ----------------------------------------
> > Ja si raz začas pripravím štepársky vosk doma: do vhodnej nádoby
> > vložím vosk, prilejem jedlý olej a postupne zohrievam a miešam.
> > Viskozitu
> > (rozstierateľnosť) takto pripraveného vosku doladím prilievaním oleja
> > za tepla (teplotu neprehnať). Slúži takisto ako drahý zakúpený v obchodoch.
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42334


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Sroll Josef (e-mailem) --- 15. 3. 2010
RE: t?pa?sk? vosk


Jsou na něm nápisy:
Pomocný prostředek na ochranu rostlin
ŠTĚPAŘSKÝ VOSK CELOROČNÍ
Složení:
Kalafuna 75%
Vosky 3,2%
N-alkány 10,8%
Trietanolamin 10,8%
Účinná látka: Kalafuna 75%
Vosky 3,2%

Výhradní dovozce do ČR: Futurchem s.r.o. Křivánky 12c, Brno 642 00
Výrobce: Ing. Peter Černý - AGROCHEMIX, Moravská 3, 831 03 Bratislava

Teď jsem koukal, že řezné rány natřené tímhle zázrakem do druhého dne zhnědly. Takže letošní roubování asi bude k ničemu.
Pepa


-----Původní zpráva-----
Od: vcely-bounces/=/v.or.cz za uživatele nezmar
Odesláno: po 15.3.2010 15:28
Komu: Včelařská konference
Předmět: RE: t?pa?sk? vosk

já jako zahradník ovocnář bych ho asi vyhodil ...
možná je to vosk (a jsou takové) který je určený pro nízké teploty a pak je vazký, ale
pokud je pryskyřičné povahy a hrozí i riziko potřísnění pupenů tak bych ho nechtěl ani zadarmo.
Rašící letorosty se pak deformují apod. Měl na sobě nějakou etiketu??? Nějaký název?
asi ano že? ... jak se jmenuje?

Martin

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Sroll Josef <Josef.Sroll/=/upce.cz>
> Předmět: RE: t?pa?sk? vosk
> Datum: 15.3.2010 10:02:58
> ----------------------------------------
> Sešla se tu spousta návodů, jak si štěpařský vosk vyrobit, ale nikdo neřekl, co
> s tím tekutým voskem, který se prodává. Předchozí krabička vosku Jenten mi
> vydržela od roku 1975 doteď. Ta nová stála 40,-Kč, takže mám průměrnou spotřebu
> vosku za 1,14Kč/rok i u tohoto "drahého" kupovaného vosku.
> Takže ještě jednou: Co s tím tekutým voskem?
> Pepa
>
> -----Original Message-----
> From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of nezmar
> Sent: Monday, March 15, 2010 9:24 AM
> To: vcely/=/v.or.cz
> Subject: Re: t?pa?sk? vosk
>
> Elegantnější je koupit si syntetický parafin s nízkým dobem tuhnutí (v žádném
> případě nepoužívejte včelařský vosk, nebo vosk ze svíček) například se jmenuje
> REVILAN a do něj namočtě celý roub. Ujmutí je lepší - vysychání nulové. Jen
> pozor na teplotu - musíte ho popouštět jen tak, aby roztál a nepopálil roub.
> Snadno to určíte tak, že se dělá malý škraloup - už lehce tuhne na povrchu.
> To je mnohem lepší ochrana než stěpařský vosk.
>
> Hezký den
>
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: a.tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> > Předmět: Re: t?pa?sk? vosk
> > Datum: 15.3.2010 06:57:21
> > ----------------------------------------
> > Ja si raz začas pripravím štepársky vosk doma: do vhodnej nádoby
> > vložím vosk, prilejem jedlý olej a postupne zohrievam a miešam.
> > Viskozitu
> > (rozstierateľnosť) takto pripraveného vosku doladím prilievaním oleja
> > za tepla (teplotu neprehnať). Slúži takisto ako drahý zakúpený v obchodoch.
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42359


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu